JANGAN MAIN2 DENGAN AGAMA AKU...!

Views
entry kali ni acu agak marah ckit...ade lah none muslim ni...sibuk nak tahu pasal islam..acu xkisah nak tahu..boleh lah bagi tahu..then jawab salam kat fb mcm dye tu agama islam...bila selidik2 rupe nye dye none islam..so sini acu sbgai org islam...acu nak sampai kan sikit hukum2 org yg mempersendakan agama acu ! 
---------->:
LARANGAN MEMPERSENDAKAN AGAMA ISLAM


Intisari ayat :
"terdpt beberapa golongan manusia mempermain dan mempersenda agama mereka tertipu dengan keseronokan dan keindahan hidup dunia dan mengutamakan dunia daripada laksanakan perintah Allah" 

Huraian ayat :
"mempermain/mempersenda meliputi tindakan lisan atau perbuatan yang merendahkan martabat Islam"

Perbuatan mempersenda agama :
  1. bangga melanggar perintah Allah
  2. hina golongan orang yg bertaqwa
  3. menyanjung maksiat
  4. melanggar syariat seperti tidak solat, puasa, bayar zakat
Golongan mempersenda agama :
  1. musyrikin: menyekutukan Allah dan nenentang agama tauhid
  2. munafik : menyembunyi kekufuran, menzahirkan keislaman
  3. murtad: keluar agama Islam
  4. ‘Asi: melakukan maksiat dan melanggar perintah Allah.
Akibat mempersenda agama :
  1. akidah rosak
  2. mendapat balasan azab di akhirat
  3. jiwa menjadi resah gelisah
  4. segala kebaikan menjadi sia2
Tuntutan memelihara agama :
  1. melaksanakan perintah Allah dan menjahi larangan-Nya
  2. melakukan amal solah dan berakhlak mulia
  3. menentang kemungkaran
  4. melahir nilai keislaman dalam masyarakat
Akibat tidak memelihara agama :
  1. umat Islam mundur dan ketinggalan
  2. Islam dihina dan dipermain oleh pihak lain
  3. maksiat berleluasa
  4. umat Islam tidak dihormati dan disisih
Harta kekayaan dan pangkat sebagai ujian :
  1. harta dan kekayaan kurniaan Allah yang kadang-kadang dijadikan ukuran taraf seseorang
  2. Islam menggalakkan mencari harta kekayaan asalkan harta tersebut halal dan berdasarkan prinsip Islam
  3. umat Islam hendaklah jadikan harta sebagai alat kebahagiaan dunia dan akhirat
Pengajaran ayat :
  1. umat Islam wajib menjaga kesucian agama setiap masa
  2. Islam bukan satu alat kepentingan peribadi.
  3. orang yang mempersenda agama akn dapat azab dan seksaan pedih di akhirat.
HADIS -HADIS :
" Dan jauhkanlah diri dari orang yang menjadikan agama sebagai permainan dan senda gurau, dan mereka pula telah diperdayakan oleh kehidupan dunia dan peringatkanlah mereka dengan Al-Quran supaya tiap-tiap diri kelak tidak terjerumus ke dalam azab neraka dengan sebab apa yang telah ia usahakan..." maksud ayat surah al-anaam ayat 70.

“Golongan munafiqin bersumpah dengan nama Allah bahawa mereka tidak mengatakan (sesuatu yang menyakitimu). Dan sesungguhnya mereka telah mengucapkan perkataan kufur dan telah menjadi kafir sesudah Islam, dan mengingini apa yang mereka tidak dapat mencapainya (dengan percubaan membunuh Rasulullah SAW”. [Surah at-Taubah: 74].

“Apakah dengan Allah dan ayat-ayat-Nya serta Rasul-Nya kamu beristihza’ (bersenda gurau atau bermain olok-olok)? Tidak usahlah kamu meminta maaf. Sesungguhnya kamu telah kufur sesudah kamu beriman”. [Surah at-Taubah: 65-66. Lihat Tafsir Ibnu Kathir 2/351].


p/s : tapi acu xsure lah org yg none muslim ni phm ke x ape acu tulis ni kan....kalo kowg jadi acu..?? ape yg korg akan sampai kan pada sahabat kita yg none tu...sbb acu rase mcm dye mempersendakan agama..acu jadi xsedap dgn soalan2 dye...

sumber KLIK SINI :) ......



Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

Comments
10 Comments
style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>

10 ulasan:

UnderAge berkata...

:) jihad acuu !

teyhasahaje a.k.a NURUL berkata...

mesty sayang....jihad2...huhuhu over lak acu neh

RinsyaRyc berkata...

agama itu indah dan simbolik bagi kita..

C i k P i p i T e m b a m berkata...

ada gak mmber2 adik kita dgn slumber jawab salam apa semua.. kdg2 rasa nk mrh je enn.. maybe dia dh trbiasa dgar kita selalu ckp mcm tu... so , dia nk tahu sebenarnye... maybe agak trbatass...

Ini Kisah Tia berkata...

ni pendapat Tia saja .. dari apa yang acu kata, Tia tak nampak dia mainkan agama kita. tak nampak dia menghina kan. seeloknya acu tegur dia dengan elok. kita tak boleh terus buruk prasangka dengan orang ..

teyhasahaje a.k.a NURUL berkata...

tia : acu malas lagi nak tulis semua..byk lagi yg dye persenda kan...kalo acu cte secara personal boleh la tia inbox acu di fb...acu xsuke nak tulis terangan ,,acu xnak menyinggung banyak pihak.terima kasih atas peringatan dan nasihat dr tia,,acu hrgai

teyhasahaje a.k.a NURUL berkata...

rynsc : alhamdulilah.agama islam memang sgt indah

teyhasahaje a.k.a NURUL berkata...

CPT : acu rmai kwn dgn none muslim..acu pon ada jugak bertanya tentang agama mereka..malah ada yg pkai tudung..kerana keinginan yg tinggi..acu bangge kerana mereka ingin tahu tentang islam..yg acu terkilan dgn shbat acu yg kali ini...terlalu byk silap nya..dia ingin mendekati islam..dlm masa yg sama dia mcm nak tarik perhatian dr pada org lain...maksud kasar dye..kurg kasih syg..tapi jgn lah smpi menggunakan islam..nauzubilah..acu terkilan..bila kami shbt2 acu membaca kan hadis2..dye seolah ingin lari dr topik..

Pendamba Mawar berkata...

:) nice.. Islam itu agamaku

teyhasahaje a.k.a NURUL berkata...

PM : alhamdulilah :)

© Segala yang tercatat di atas adalah hak milik kekal ツ tEyhasAhajE ツ