boleh x aku nak ckp aku suka kau..??

Views
malas nak type..jom layan jek lah...



Kau melihat diriku
Seperti sesuatu
Yang mencabar dirimu,
Akal dan mindamu
Kau mendustaiku
Kau bilang mereka tak tahu
Siapa diriku
Sedangkan kau juga begitu

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

kosong .. kosong ..

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku

Kosong .. kosong ..

Kini aku bangkit
Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan
Kini aku pantas berjalan
Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan
Siapa diriku yang sebenar

Ooo..woo~

Kosong .. kosong..
Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

kosong .. kosong ..

Setiap detik diperhatikan Dm
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku

Kosong .. kosong ..

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

kosong .. kosong ..

Ooo..woo~

sekarang aku dah jatuh hati dgn tiga lagu beliau neh..tenks najwa..sodap lagu kamu..like..:)



Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

"segmen kenali diriku by acuteyha : 10 PERKARA 10 HARI(2)"

Views
hehe dah masuk hari keduakan ..oke malas nak bebel banyak.so segmen untuk hari ini bertajuk
10 orang yg sgt aku sayangi..name pon orang kan ..jangan lah korg bubuh kucing pulak kan hehe..oke bagi sesiapa nak join segmen ni maseh boleh..yg penting antar semua link kat ruangan komen..then sape nak join KLIK SINI ! untuk baca syarat2 penyertaan..:)



  • first sekali mesti lah baginda RASULULLAH s.a.w.nabi junjungan kita..
  • second mak dan arwah ayah..sbb dye yg besar kan aku..dr kecik hingga lah beso gedabak ni hehe..
  • yg ke tiga adik beradik aku...even aku paling degil..paling xleh nak kawal..ok wut..?? kalau dah keluarga tu semua sloww...blurr jek..xke bosan..?? so aku nakal2 skit xpe lah en..janji pandai jaga diri.
  • kawan2 aku..xkira lah di mana aku duduk..n siape pernah jadik kwn aku...kawan di faceboo kah..kawan di blogger ke..semua nya aku syg sama rata..name pon kawan kan..yg paling penting aku xmemilih kawan...n aku akan jauhi org yg kurang ajar..mane x nye..mencarut2 dlm chat kata kita sombong ..tapi xkenai  pon ..org mcm ni memey aku benci..nak kwn wt r cra nak kwn en..jangan lah pulak buat kita mcm bini dia..:)
  • hehe yg ke lime ni penting gak bagi aku.....nak taw sapa..?? ops!~ encik bf jangan berangan nk duduk num 5 .kah2.oke mase skul aku ramai angkat2 ni ..hehe .so tempat ke lima jatuh pada angkat-2 aku la..adik angkat aku ...abg angkat ..n akk angkat aku... xterkira...paling ramai adik ah..aku pon xtw knp aku suke berangkat..mybe diorang senang dgn sikap aku yg  jenis open ni kut..sbb ape diorang cita kat aku...semua aku layan kan..
  • sape eks nak letak kat sini...?? hohoho mungkin untuk para ex couple aku kut..?? sbb ape aku syg kat diorang..??sebab diorang lah byk mengajar aku erti kaseh syg..yg paling penting erti di khianati..so ape aku kesah..?? pape pon aku tetap syg korg even korg dh xda dlm kamus idop aku..:P
  • kucing kesayangan aku..?? eh...?? mane boleh ...nak manusia en..urmmmmm...sape eks..??
  • boleh xmacam tu..?? sbb aku dah xtw sape yg aku sayang...hhahahaha ermmmmmm........hah..?? hehhe baru dapat idea...mungkin yg ke-8 ni..ecece kejam gila ..mungkin tu..?? hehe...yg ke-8 ni of course lah ckgu-2 aku yg dh ajar aku dr sekolah rendah ..sampai lah ke ipt...lecturer-2 kkben..hohoho syg gila lect kat situ semua sporting2 ..baik2....best2 nak belajar pon selesa kalau kita baik dgn lecturer kan ..??...ilmu pon berkat..:)
  • di tempat ni aku bagi dkt akk2 n abg2..di tempat praktikal aku en..dan tempat ni jugak..untuk pak cik2..mak cik2 tukang sapu sampah..ape jek lah yg bersih tandas..tanpa diorang sape lah kite en..?? so renung2 kan selamat beramal!~
  • so akhir sekali...aku letak kan dye paling jauh di sudut hati aku....hati kecil aku ni...ENCIK BF merangkap suami aku suatu ketika nanty..andai kate dgn encik bf ni xkekal..so tempat 10 ni aku hadiah kan kaseh syg aku pada suami aku..ececee..bajet romentik lettuww.!~ ade aku kesah.?? korang camne lak .? xkan bace jek kot....jom join........... KLIK SINI !


Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

"segmen kenali diriku by acuteyha : 10 PERKARA 10 HARI(1)"

Views
hohoho segmen pertama acu..mcm xcaya..sape nak join leh KLIK SINI ..so bagi segmen ary ni..tajuk nye...

10 perkara yg aku xboleh lupe mase zaman sekolah..ehem...


  1.  paling acu xleh lupe sekali masa acu sekolah agama dulu...acu ada geng 7 orang..memey kiteorg ni nakal gila ah..harap jek skul agama..smpi ustad2 ,.ustazah semua panggil kiteorang " geng 7 eleven"
  2. second perkare ni best jugak...dolu2 mase kat hostel xmau pergi stady siap acu ngan budak bilik acu ..duduk bawah katil nyorok..pastu mase tu dh lah ade pengawas datang checking...memey xtahan nak gelak tgk pengawas tu check2 bilik..naseb bek xkntoi..ada jugak member2 yg duduk dalam loker..punye lah malas..
  3. kena tocher dengan biro2 asrama..satu geng kena tocher..yg paling teruk kena .aku lah..hek eh..!~ siap suruh baca doa khunut lagik!~ memey kejam...sampai nanges kot kena tocher..tengah2 pg bute lak tu..smpi kul 2 pagi baru habis kena bebel.
  4. kena conteng muka gune maker..sebab xmenghafal surah..n banyak lagik lah kes2 kena conteng muka..hohoho..sampai ada yg kena denda junjung kerusi keliling sekolah..memey pergh!!~ r.malu gile..
  5. aku ramai adik angkat ...mybe sbb aku ni senioor yg caring kut hihi..
  6. kena rotan dengan ustad sampi berbirat ..sampai lebam gila kat betis ni..xnanges ,,tapi insaf skejap..kes nya orang mengadu aku xpi solat kat surau..
  7. masuk pidato kali pertama ..mcm xcaya je.tapi oke lah pusingan pertame menang..dh la lawan dengan yg terer2 lak tu..
  8. aku rindu sgt2 member2 mase kat maahad dulu..,zatie,mai.nieja.tiela.fafau,wanie.zunai.umie..ghah.adda.eppa..aiza..tikah...n ramai lagik ah..kalo nak mention memey xmuat entry aku neh..kenangan mase sekolah paling best skali ialah sekolah dkt maahad as sultan ahmad shah ad dini..walaupon aku nakal..tp aku xjahat oke.
  9. kenangan paling aku xsuke skali skul dekat sekolah teknik chenor n smk jengka 12..sbb byk kenangan pahit!~ xsukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..!~
  10.   yg ke sepuluh neh paling xleh lupe..aku nan member2 aku ni cikgu tgh ngajor subject geografi time tu..kiteorang kat belakang bantai sembang..jadik cikgu ni suruh kite org bersila kat belakang kelas..kat belakang tu pulak kiteorg bantai menyanyi..cikgu ni dah bengang gila nan kami...so dye suruh turun tingkat bawah..hah ! hah duduk situ nyanyi...dekat ats rumput...memey tebal ah muke ni..tp slamber lagik nyanyi haha...(akhir nye aku failed subject geog wktu pmr ..sbb kuang asam dgn ckgu..so adik2 jgn tiru aksi ini..:)  
p/s : ape2 pon ..kenangan paling best gila dalam hidup ni ..adelah kenangan waktu di sekolah..byk lagi..akan aku simpan semua kenangan ni..sbb mereka xpernah padam dalam diari hidup aku..walaupn ada yg dah lupe kan aku..k sekian.


Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

segmen kenali diriku by acuteyha : 10 PERKARA 10 HARI..

Views
oke segmen kali ni acu malas nak ckp byk..acu just nak tulis syarat2 nye terus..senang jek menda ni...tadi kebanyakan nye xpaham segmen ape yg acu nak buat..segmen ni bermula...

30 oktober 2011 | jam 12 : 00 mlm ni dan akan berakhir pada 8 nov 2011 jam 12:00 tgh malam tu jugak..segmen ni akan di update setiap hari..maksud nya...1 hari 1 tajuk....kira satu hari kena buat satu segmen...xsusah pon ..sebab segmen  ni acu buat untuk blogger2 yg kekeringan idea nak update belog..sambil2 tu kite boleh kenal-2 satu same lain antara blogger yg sertai segmen acu ni..

oke ni tajuk2 bagi setiap hari ..sepanjang segmen neh..

30 okt 2011 : 10 PERKARA YG XBOLEH DI LUPA WAKTU ZAMAN SEKOLAH..


31 okt 2011 :10 ORANG YANG SGT DI SAYANGI 


1 nov 2011 : 10 PERANGAI PELIK AKU YG ORG XTAHU


2 nov 2011 : 10 MAKANAN PALING AKU SUKA !~


3 nov 2011 :10 PERKARA/BENDA PALING AKU BENCI


4 nov 2011 : 10 KENANGAN MANIS SEMASA BERCINTA


5 nov 2011 :10 KENANGAN PAHIT SEMASA BERCINTA


6 nov 2011 : 10 LAGU KEGEMARAN (dan peristiwa setiap lagu tu k )


7 nov 2011 :10 BLOGGER PALING DI MINATI.


8 nov 2011 :10 ARTIS YG MENJADI IDOLA & KESUKAAN

so suka x dengan tajuk2 kat atas...lepas ni korang xda lah kekeringan idea..

oke syarat nye senang ja...korang xpayah nak tempek2 header acu..just syarat nya:

  1. dah bukak belog ni dah rasa nak join just tekan button folow belog acu..sbb nya nanty acu tw sape yg join..PLAING PENTING LETAK LINK SEGMEN NI..nanty kawan2 lain xtw pulak kat mana nak tengok syarat2 segmen..
  2. tekan like ape2 yg ade kat belog ni..fan page kah..belog ke..ape2 jek la ( yg ni xwajib )
  3. syarat ketiga setiap hari nak mula kan entry buh tajuk ni "segmen kenali diriku by acuteyha : 10 PERKARA 10 HARI(1)"bubuh nombor ..senang acu nak tahu tu hari keberapa punye entry..
  4. dan last ..lagik lah senang..setiap kali siap buat entry nye..tgl kan link korang di ruang komen belog acu..xkisah lah mana2..kat sini pon boleh...xpon dkt PAGE CREW BLOGGER GEMPAK ni dekat facebook..acu n kawan2 acu admin kat situ..acu di tugas kan jadik admin kat page tu..
p/s : so selamat mencuba..malam ni taw pukul 12..boleh start..acu pon dh nak start type ...kalau xpaham lagik..sila hubungi acu..kbye!~
Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

BINGKISAN CINTA UNTUK EX COUPLE

Views
tadi sebenar nye acu dah nak tidur..tapi xtaw lah aty ni tetiba nak bukak balik belog lame acu..belog tu acu dh padam..sbb byk gila kot kenangan cita pasal ex acu yg acu cple 3 tahun tu...so acu baca alek..acu jumpe post2 semua nye sedih2....then acu terjumpa post lama ni..dan telah membuat acu menitis air mata...

serius : dah lame acu xrase perasaan ni...semenjak break dgn dia..acu cube lupe kan..dan mula kan hidup baru dgn belog baru..tapi...ntah lah..pos malam ni..adelah surat cinta yg acu nak kasi dye xkesampaian..hanya mampu tulis dlm belog...jempot nanges ramai2.. 

=.=' hanya yg tahu apa itu cinta sejati..akan dpt rase post kali ni..layan...hurmm

awk..
mgkin saat nie awk ngah tdow nyenyak..
but owg skg just ase ngantok..tp mate xleh nak lelap..
awk tahu knp..??
salah stu sbb owg terlalu rndu kan awk..
owg tahu..aty awk tetap sme..
malah awk lebih suke if owg terus lupe kan awk..n xcntc awk ag..
mang tu yg awk nak dr mule2 kite break dlu..
owg dh cube byk kali awk..
owg dh cube syg org lain..
but aty owg tetap menyebelahi awk..
owg bkn xnak crik lain..
but owg xnak luke kan aty sape2..
owg xnk main kan perasaan org lain mcm awk main kan psaan owg..
bia lah owg jdik pncinta  yg setia awk..
wlupon owg tahu jwpn nye tetap same..
awk kadang2 owg xdpt nak tipu diri owg,...
berkali owg lupe kan awk..mkin kuat perasaan tu awk..urmmm
susah kan..owg pon xtahu knp awk terlalu istimewa
awk gak tahu kan..awk gak kenal owg cmne kan..
owg xpnah syg kan org len mcm owg syg awk skg.
awk..??
awk tahu x..? saat ni org terlalu rndu kan saat kita bersama..
aaahhhh,...byk awk...owg xmampu nak tulis semua nye..
cnta xkan dpt di luah dgn perkataan awk...
sbb semua nye maseh segar dlm ingatan owg..
yup 2 may 2011 awk tgl kan owg..
dan secare rasmi nye 19 hb june 2011 owg bwu lps kan awk..
tu hye pd tanggapan awk..
tp owg sbnar xpnah lepas kan awk dr egtan owg..selagi awk maseh single..
owg xkan penah putus ase memujuk awk..
owg xkan penah jemu ingin baik kan hubungan kite...
wlupon kadang2 owg sgt down dgn kate2 awk..
awk..??

awk janji nak hidup bhagia dgn owg stu ary nanty
awk janji nak susah senang dgn owg..
awk janji xkan mendua kan owg lagi
awk janji xkan tinggal kan owg wlu ape pon jdi
awk janji awk akn syg kan owg selagi owg syg kan awk..
awk janji awk xkan sia2 kan hidup owg..
awk janji akn jdi yg terbaik untuk owg
awk janji awk xkan pnah ulangi segala yg pnah awk luke kan owg sblum ni..
awk janji awk akn tgu owg hbs stady
awk janji nak stay sme ngan owg..
n sebelum kite break pon
awk janji awk nak raye sme ngan owg
awk janji nak pkai baju same kaler ngan owg..
awk gak janji nak g kenduri kawen diel nanty ngan owg.



awk ..? terlalu byk ag jnji yg awk lafaz kan..
smpi owg mang xd rase curiga n xd rase yg awk akn tgl kan owg mcm nie skali..awk kijam kan..
awk bg owg harapan yg terlalu tinggi..
awk belai owg dgn penuh kaseh syg..tanpe rse curige..
owg serah kan segal kaseh..cnta ..syg dan rndu sepenuh nye pd awk.
dlm xsedar...rase cnta syg rndu ini...tiada lagi untuk org lain..sehingga owg sgop buang kawan...
tp awk...?? ap yg awk lakukan sekarang..?? awk tgl kan owg...
dan awk lebih penting kan kwn2 awk yg xpnah ad saat2 awk sush..
owg bukan nak ngungkit..
owg just nak awk sedar...
selama ni awk sakit..awk susah..spe yg selalu ad di sisi awk.??
mang xdinafikan..kekadang if mslah fmly owg xleh nak masok cmpo..cos fmly awk memag dah benci kan owg....but knp jdi kan ia sbgai penghalang cnta kita...AWK JGK JANJI KAN..WLUPEPON TERJADI KITE TETAP BERSAMA..
awk sy sedar...
andai sekali pon kite bersame,...xkan semanis dlu kan,
cos hubungan yg penah putus..xkn dpt rase kan kemanisan cnta itu..tp
???
owg xtahu lah knp..owg nekad untuk tunggu awk..
n awk jgk nekad xkan time  owg kembali..
owg xtahu lah ape salah owg pd awk...
sampi awk sgop tgl kan owg begitu shaje...
awk owg just nak awk sedar..
cinta owg pd awk dr dlu xpnah berubah awk..
awk pon dh slalu ckp...lupe kan jnji2 yg dh awk bg pd owg..
untuk melakukan semua itu awk...xsemudah kata2 yg awk dh lafaz kan
n xsemudah janji2 yg awk dh tabur kan...
tiada kata manis cinta syg rndu..dan pgln "BB" ag tuk owg....awk dh xsudi kot nak pgl owg mcmtu...
akhir kate....sy just nak awk tahu
"saya telalu rndu kan awk ".....

p/s : ni kisah lama..acu nak tutop kisah ni...acu xnak ingat lagik.kalo egt acu leh jadik gila...oke hopes enjoy..jgn lupe komen yea...hurmmm...

Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

SEGMEN | Lyssa Faizureen Ajak Kenali Blogger . Jom Serbu !!

Views

latar belakang acu :

bercerita tentang latar belakang ni..xde ape yg istimewa pon tentang acu..acu memang minat berjiwang sejak sekolah lagi..sampai ada member2 yg suruh acu tulis kan novel lagik..then suruh la mane2 syrikat novel terbit kan...tapi acu xrase acu ni pandai sgt menulis..xlayak kot sampai nak terbit2 kan novel..haha mcm lawak jek...

Jadik sebagai permulaan..acu just suke buat buku2..ape yg acu rase ..acu tulis..kebanyakan nye pasal life la...hampir seratus peratus pasal kehidupan acu selama ini..tapi acu xrajen pulak nak taip balik kat blog ni..lagi pon kisah lame..byk kot..mau rabak tangan acu nak type..

kenapa buat blog..? :

mule2 buat tu ...just nak hilang kan rase bosan kat tempat kerja..lagik pon xbyk yg kena buat...so...nak dekat dua bulan jugak la..just tulis bila perlu..tetiba rasa nak publish..xsangka plak ..ade yg nak bace blog acu kan..so acu pon start lah publish blog..dekat sebulan jugak la..alhamdulilah ada yg sudi bace..dr blog peribadi ...acu pon mesti lah nak ubah sikit pasal blog kan.x.kan lah nak cite sal kite jek..kang pembaca kite muak ..bosan lak..

so acu lebih suke amek kesempatan ni..nak berdakwah karang xde sijil kan..so acu nak tarek kawan2 acu yg sudi bace blog acu tu.,acu selit kan sikit2 pengajaran dalam blog acu..so xpayah susah2 nak maki2 diorang yg bermasalah ni ..just suruh diorang baca,,acu xsuke nak paksa2 org berubah..acu lebih suka biar dye rela hati nak berubah...

dgn cara ni jugak..acu nak tebus balik segala kesalahan acu..segala dosa2 dan kisah silam acu...sekurang2 kita menulis..orang baca blog kita..diorang dpt ilmu..dan dpt lah jugak kita seteguk dua pahala kan..:)

Siapa Orang Yang Telah Menarik Anda Untuk Ceburkan Diri Dalam Dunia Blog ?? :

opkos lah member2..diri sendiri..dan yg paling tertarik sekali...cik lysaa kite leww...lagik mau tanye sape yg menarik2 haha..adoi!~..baca2 majalah remaje..tgk2 aishhh !~ macam kenai....kenai dlm dunia maya ni jek la...nak tego xberani..pastu search lah blog lysa kat pakcik google..sebelum tu pon ..acu memang suke baca blog..plg suke wktu tu..belog ITSMESAIFUL ,ABG BEN dan ANGAH..blog diorang memg the best ah..so dr situ lah acu kenali lysa..dan tersembang dkt group lysa...

btw panjang kan ..?? sape suruh acu celoteh..kan dh panjang..so lysa .xbace smpi habis ...ciap ea..hohoho..

#okebai!~


p/s : saje nak tayang gambo kat lysa..haha..bawu balik bercuty kat BALI  berangan lelebih lak..padahal kat PD jek semalam raya kat sana. :P yg penting pesanan dr pihak penaja....bila jadi blogger ni..jadik lah diri sendri...bak kate abg ben ...xpayah terikut2 bloger lain..sbb kita pon ada kebolehan sendiri..peace yaaww!!~


Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

post BANGGA serta BERLAGAK..

Views
hahaha di sebab kan korang baca jugak aku kena lah jujur kan..hari ni aku rase nak pengsan..dengan kegigihan aku..selama ni..aku xrugi...hari ni saje due org retiss folow n komen di blog aku..yg aku xcaya sekali....

****************************************************

tetttttt......LYSSA FAIZUREEN follow blog aku neh...perghh bangge jap..pape pon lysa...tenks sudi kawan dgn acu..sekali sekala tumpang glemer retis...hihihi...bukan lisa surihani...k..kalo lisa surihani komen2 dgn acu kat blog..acu rela wat kenduri jap..hahaha..overr gilaaa...

xcaya..?? maseh freshh lagik..sila jeling2 shoutmix kat tepi tu....ada lysa tgl kan komen...
pandang2 sikit kat atas tu...folowers ke 330 ..tu lysa lah tu...oke !~ jangan pengsan acu..please lah..hihi


kau klik gambar kalau xnampak..

baru nak habis teruja...tetibe plak..lepas acu balik solat zohor tadi..bukak2 blog ada pulak retiss top jugak ni wehhh...ape sal aku over sgt ari pon aku xtw lah..yg penting acu bangga ..haha sok lusa KUNCI LOCKER baca post ni..terus unfolow acu haha....

xcaya jugak.?? tau lah angpa jeles...haha padahal acu yg over lebih....org lain punye belog..dah berlanar retiss folow..acu jek diorg pandang sipi2 jek ni hehehe...


hohoho 335 ..caya x...?? tenks KUNCI LOCKER terharu jap neh.siap dye komen entry acu lagik..sbb acu ni mang suke pi terjah blog diorang..tapi nak ajak balik diorang tgk blog acu.rase mcm xlayak je..tap[i ari ni memang acu xsangka..hihi..


tengok tu bukti tanda2 diorang tinggal kan jejak....pape pon korang the best..heh ,bila lah pulak  YUYU ZULAIKHA..ABG BEN ASHARI,..dgn ITSMESAIFUL nak dtg belog aku neh..bleh pengsan aku  kalau diorang dtg folow,,,pape pon time kaseh wt lysa n bro kunci locker sbb acu memangg teringin sgt nak kenal2 dgn korang..hehe even new bie..diorang sudi gak nak singgah blog acu hehhe..

p/s :please jangan jelos dgn acu k!~ bye nak muntah bace post acu kali ni haha..

Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

kawan ketawa memang ramai...

Views
hehe hari ni acu nak update laju2..haha esok nak pegi raye dan hentak-2 kepala kat batu cave..xsempat nak update blog dh...ishh !~

kawan ketawa memang ramai kan..?? macam akak kat tempat kerja acu cakap..korang pernah x alami ..situasi sedang ketawa bersame kawan...mesti ketawa same-2 kan...


 tapi korang pernah tgk ke bila korang menanges kawan korang pon menanges same-2 mean huwaaaa!!!~huwaaaaa!!~~huwaaaa!!~~ melalak same-2 mcm korg nanges jugak.??? rase macam nak lempang jek kan kalau kawan2 korang nanges mcm tu depan korang..(macam menganjeng aku jek!) acu xpernah jumpe lagik..kecuali majlis kematian lah kan..kan ..kan...

kalau ada kawan menanges bagai nak gila same mcm anda yg gila tu..acu nak pergi tabik dye jap seyhhhh..!~ nak berkenalan dengan beliau yang hati mulie cam tu hihihi....

acu bersyukur sbb acu di kurnia kan ramai sahabat....TEMAN memang ramai..tapi sahabat..??

kalau xtahu ape tu maksud teman dan sahabat jom baca..:

"Teman sanggup merampas orang yang kaw cintai...Tapi sahabat akan menjadi mata-mata menjaga orang yang kaw cintai"

"Teman akan memberi mu senyuman...Tapi sahabat memberi mu kebahagiaan"

"Teman akan memberi mu setangkai mawar...Tapi sahabat memberi mu setangkai melati'

"Teman akan menikam mu dari belakang...Tapi sahabat akan menampar mu dari depan"

"Teman akan menceritakan mu yang tidak benar tentang diri mu...Tapi sahabat akan tutup mulut dengan kesalahan mu"

"Teman hanya menerima kelebihan mu...Tapi sahabat akan menerima kekurangan mu"

"1000 teman datang saat kamu tertawa...Tapi seorang sahabat akan datang saat kamu berderai air mata"..

p/s : sahabat yg selalu di hati aku ada seorang sahaje...dia betul2 care tentang aku..even kami jarang contac..tapi dia terima baik buruk nya aku...yg lain sahabat jugak..tapi kekadang ada yg tidak dapat menerima keburukan aku...pape pon dye tetap sahabat selama nya..aku hope ukhwah fillah ni berkekalan hingga akhir hayat ..capital Z ..tenks menjadi sahabat aku saat susah dan senang...walau pon kaw xnanges same-2 ngan aku haha..:P..

dan buat sahabat2 bloger n sahabat istimewa aku tu dan jugak kawan2 yg ada saat aku senang  saja n ade kala nya berada di saat acu susah juga...terima lah sebait ayat2 di bawah ni..iklas untuk korg semua .. yg pernah menjadi member acu :)

I smile with whom I like…
I cry for whom I care…
I share with whom I really like…
I laugh with whom I enjoy…
I care only to those whom I never want to loose…

Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

wordless-wednesday " silent :X "

Views

Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

mesti korang nak tahu ape yg seram semalam kan....??

Views


ishhhh....xde mood seram dah nak menulis pagi ni..tapi kalau semalam memang confirm seram...naseb ada mak acu  tido sebilik dengan acu..kalau x confirm mengigil semalam....

al kisah nye...semalam mulut acu ni xtaw lah kenapa dok 24jam membebel mengalah kan bontot ayam...acu ni bukan nye jenis suke makan bontot ayam..tapi xtaw lah semalam acu geram gila tgk anak2 sedara acu ni...xpotong kuku...macam membela budak kat bawah ni jek..



kuku mak ai...mengalah kan kuku setan...geram rase...budak2 tahu lah pergi sekolah bukan belajar kut..dok main sana sini..so kotor lah mengalah kan setan kuku nye...so acu pon suruh lah diorang pergi basuh kaki tangan semua..then datang jumpe acu balik..acu potong kan lah.....

"so nak di jadi kan citer..acu lupe pesan membe2 mase kat asrama dulu..malam2 sepatut nya jangan potong kuku..then kalau kat asrama dulu2..jangan main badminton ke..ape2 permainan jek lah kat court wktu malam..sebab nye..nanty tengah malam..menda hantu setan ni dok nganjing (dok main balik ..siap gelak2 lagi..tp bila tgk xde orang pon) "

jadi lepas acu ciap2 potong semua acu suruh diorang semua pergi naik tido kat tingkat atas rumah..so kat bawah ada satu bilik je...acu tido ngan mak acu..sebelum tidur tu acu dok ngadap lapy...tetiba dalam pukul 1145pm ..acu dah padam semua lampu kat luar dan dalam bilik..ada bunyik macam org ketip kuku (potong kuku) ...



mak aihhhh nganjim kuat set nim...acu mule lah dh fikir bukan2..nak gi tengok ke xnak...? acu pon tengok kot celah2 pintu tu..xda cahaya pon..xkan lah akak acu dok kepik kuku dalam gelap...tu pon kalo akk turun bwh..acu rase semua dah tidor..tinggal acu sorang jek yg dok terkebil2 dga setan dok nganjim kuat....

"ermm so acu ni dah start gigil..update status ...tutop laptop semua..acu baca ayat kursi..tapi stil bunyi2 owg ketip kuku...lame jugak ah...nak kua takut...so acu pon ambil earfon acu yg besar gedabak tu...punye lah strees bunyi dye xbehenti2..acu pasang surah al kafirun !~ memang acu suka sgt dengar surah tu..."

xlama lepas tu dalam 5 minit baru lah menda tu xbunyik dah..so acu pon terus tidur ..malas nak pikir panjang2..patot la orang2 tua2 cakap jangan ketip kuku waktu malam..xpasal2 hantu setan dah nganjing acu semlam haha..


jadi pagi tadi untuk mendapat kan kepastian acu tanye lah akk acu ..dye ada turun ke x..?? pastu abru nak mula cite mak dah masuk bilik...ishh sbb mak tgl sorang kalau kiteorg gi kije..so akk pon ckp dye ade turun...konon2...padahal xnak takut kan mak yg tgl sorang tu..semalam mang dh cek..xde orang bukk lampu..dia nak wtpe ketip kuku memalam buta nye.?? 

so ...?? ape pandangan korang..?

p/s : kewujudan menda halus hantu setan ni memang wujud..kita sebagai orang islam...jangan lah takut pada mereka ..sb diorang ni makhluk Allah jugak..do rajen2 kan baca ayat kursi..dan yasin..insyallah menda tu xkan ggu kita lagi..




Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

"segmen pedamba mawar "

Views
hihihi terserlah kebosanan yg acu alami kan..hari ni saje dah due ala2 contens acu redah..hah ni acu nak join segmen dari pendamba mawarsalah satu blog yg sgt2 acu suek bace..sempoiu dan berisi blog dye ni...sugguh best info2 yg dye kasi...:)


hah ni dia jika dia kekasih ku...??


sumpah dye hensem kan..?? korang kenal ke dye..?? dye lah bakal suami acu ..hahaha...name pon segmen berangan kan..so suke aty acu lah ..hihihi..dye lah bakal suami acu yg bernama IQRAM DINZLY..

  • Nama Komersil: Iqram Dinzly
  • Nama Sebenar: Muhammad Iqram Dinzly
  • Tarikh Lahir: 29 September 1981
  • Tempat Lahir: Ipoh Specialist Centre
  • Pendidikan: Diploma Pengajian Seni Persembahan di UiTM
  • Profesion: Pelakon & model
  • Drama: Bukan Yang Pertama, Janji Diana 1 & 2, Dua Hati, Dunia Baru, Cinta Medik, Mat Burger, Mentari Jingga, Cafe@KLIA, Ayah, Gua dan Cinta Bulan & Mentari
  • Filem: Dunia Baru The Movie, 1957 - Hati Malaya dan Evolusi KL Drift (sedang dalam pembikinan).Pencapaian: Eligible Bachelor Cleo 2006.
PERGHHH!!~ punye lah syg nye acu kat bakal suami acu ni..haha..jadi cmne pedamba mawar.?? oke x angan2 acu ni.. :) #okebye !





Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

awak perempuan awk baca lah : azab untuk perempuan !

Views


mungkin ada yg dah tahu...tapi xsalah acu mengingat kan kembali kan...ape salah nye...renung kan seminit dua ni..baca balik tentang azab sebagai wanita ni...ini hanya untuk peringatan pada kaum2 acu dan acu sendiri jugak..kekadang tu rase sedih sgt..tgk keadaan sekeliling kita...

macam2 kes jenayah kan....jadi acu rase terpanggil untuk terus menulis..even macam-2 org cakap pada acu..acu xgoyah...RASULULLAH sendiri pernah bersabda sampai kan lah ilmu itu walaupun sedikit..kan2...

acu pon xteror sgt bab2 agama ni..ape yang ada.acu kongsi kan kepada korang yg setia baca blog acu nie..jom baca..

"Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah"

Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. Beliau menjawab :

"Pada malam aku di-isra'-kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya "

Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya :

"Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya"

"Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking

"Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri"

"Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta"

"Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya"

"Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka, kata Nabi saw"

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu

*Rasulullah menjawab :

"

Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya"

"Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya" 

"Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas"

"Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain"

"Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya"

"Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa solat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub"

"Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta"

"Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami"

Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis. Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan. 

p/s : macam mane ...?? mesti ada yg dah baca kan post ni..so xsalah mengingati kembali..pape pon amat terkesan di aty acu...tgk org2 perempuan yg berzina -----> mengandung luar nikah ----> melahirkan ----> membuang anak -----> paling kejam sanggup membunuh...?? ape kah diorang xtakut azab nya nanti...?? ato diorang xpernah membaca tentang azab ini..?? wallahuala,..semoga Allah mengampunkan segala dosa kita semua...amin..





Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

CERPEN : diari seorang isteri...

Views
Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.
"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.

Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ...."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak. Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania.Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati .

Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa.

Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.
Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. .Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri .

"Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kanNisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju.

Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada .Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu" marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh.... heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama.

"Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri. "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga.

Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya. Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi ke sana untuk menolong.

Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan "kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang aja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya. "YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan embengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je....."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah caf?. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan.

"Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi.

Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I atang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari. "Lan. Kau kut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan. "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.. ...Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil...

"Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan,kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di iarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering....membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. . Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.
Abang,
Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan ... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa.. Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.
Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang. Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malangkerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging nisa....tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang..Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.
Wassalam.

Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.
Doakan Nisa.
Ikhlas dari
Nur Nisa


Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya. ..seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri.

"Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu.. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH.

Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis.

"YA ALLAH ,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa....



Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

SPONTANEOUS thursday : KENALI WANITA tanah | api | air | angin |

Views

a) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan.
b) Air - kedua, keenam, kesepuluh
c) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas
d) Angin- keempat, kelapan, keduabelas

WANITA BERUNSUR TANAH
1) Merendah diri,serta hormat dan patuh, setia serta
rela berkorban.
2) Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak
sombong dan bukan seorang pemarah.
3) Tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
4) Tidak suka membantah atau membangkang
5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan
sentiasa menjaga kecantikan.

WANITA BERUNSUR AIR
1) Menghidupkan hati pasangan dan pemberi
semangat.
2) Mengambil berat
3) Hatinya bersih dan boleh membahagiakan
pasangan
4) Menenangkan pasangan.
5) Sangat romantis
6) Mudah menangis

WANITA BERUNSUR API
1) Cintanya sentiasa hangat dan memberahikan
2) Cergas, cepat dlm gerak geri dan tangkas
menguruskan rumah tangga.
3) Penasihat yang baik
4) Pandai dan cekap mengurus rumahtangga
5) Pandai menghias diri agar kelihatan cantik selalu
6) Berwaspada selalu

WANITA BERUNSUR ANGIN
1) Lemah lembut dan menenangkan
2) Pandai bermain kata dan memujuk rayu
3) Sopan santun dan berbudi pekerti mulia
4) Bijak mewujudkan suasana selesa.
5) Hati yang cepat berubah ubah


p/s : so korang anak ke berapa..?? acu nak tahu jugak...komen kat bawah ye...nanti acu boleh mengenali korang mcm mane :)

Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

ALASAN kau XCUKUP KUKUH lah pompuan !

Views
haha kemain ag tajuk .nak marah ajek..alah bukan ape pon ...entry kali ni acu copy paste sepenuh nya..hahaha malas nak pusing2...susah2 taip.sebab acu memang malas nak berfikir ary ni...hehe...jom baca alasan perempuan yg tidak bertudung..

Pasni mesti akak2 mak cik2..adik2 yg dh folow acu yg xpakai tudung gtu akan unfolLow acu..percaya lah ..kesian acu..acu just nak kongsi kan aje..bukan bajet baik pon.sbb acu tw acu xbaik..



Alasan paling popular =.='

Pernah nasihat atau tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat? Meh kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu. Dan apa jawapan yang mungkin sesuai untuk mereka?

1. Semua yang tutup aurat, confirm masuk syurga ke?
-Yang pasti, kalau tak tutup aurat, confirm masuk NERAKA.. Nauzubillah

2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.
-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu."Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia". Samalah seperti tudung. Tudung pula yang disalahkan, " pakai tudung tak mestinya baik..bla...bla...bla..."

3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat ...
-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.

4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.
-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?


5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.
-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?

6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.
-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.

7. Walau kami tak bertudung, kami tetap solat dan puasa.
-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?


8. Suka hati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.
-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.

9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan ALLAH.
-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.


10.Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah? 
-Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene.. nanti lakonan tak menjadi (ayat RETIS!)

11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.
-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.


12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..
-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.


13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.
-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas 
beragama Islam.


SUMBER ! TErima kasEH daun keladi niena..

Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

''Contest Gadis Berpurdah by Cik Tomato''

Views
klik gambar untuk ke blog CIK TOMATO.

CIK TOMATO cakap buat entry seringkas mungkin..so acu wat ape yg wajib jek la eh...acu dah folow belog ck tomato...

syarat2 nye senang sahaje..tetapi ramai pulak yg join..hihi cam banyak je saingan kan...


OKE!ni plak member2 acu yg acu tag!

  1. cik AMEERA<-------- pon join contens awk cik tomato ! 
  2. S AYDAH <------------ RETIS TOP sahabat blogger
  3. BULAT MATA  <----------------- RETIS jugak ni huhuhu...
  4. FAYZAL FYZAL <------------ BLOG DYE CANTEK !
  5. KU AZHAR <-------------- BLOG DYE TERBAIK ..acu suke bace !
so ni lah pic acu ! hopes cik tomato suke ea.sebab nye..kesian lah kay acu.xpernah2 menang contens.byk kali join contents huhuhu sedih jap ! *mintak simpati

p/s : Pandangan mata selalu menipu
Pandangan akal selalu tersalah
Pandangan nafsu selalu melulu
Pandangan hati itu yang hakiki
Kalau hati itu bersih...

Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

wordless-wednesday " Aku pon single ape !..*haha..."

Views

*aku pon single ape ! balas WW S AYDAH tetttt!!!~

Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

Cinta.. Ada apa dengan cinta???

Views
KAU RASA KAU HEBAT KAH DGN CINTA MANUSIA ?? wahh  hahah xde kene mengena langsung ayat tu...saja je nak wat gempak..bagi panjang entry..bagi korang bosan baca...hohoho oke berbalik pada tajuk


sejak kebelakangan ni acu pening mendengar masalah CINTA kawan2 acu...acu pon xphm ape hebat nya CINTA..?? bukan nya acu xpernah bercinta...sampai ada yg mintak tips2 dari acu....macam dokter cinta plak acu rase..

kalau seorang dua xpe..tapi yang acu kepelikan sgt2 kebanyakan nya punyai masalah cinta masing2 , kalau acu nak tulis masalah diorang dekat sini memang ponat korang membaca nya..semua nya kerana NAFSU CINTA palsu ....hurmm

betul kata pujangga “sakit yang paling dahsyat ialah mencintai seseorang, tetapi tidak berbalas.Aneh sekali derita sakit putus cinta ini… benci, tapi rindu.Dendam tapi sayang.Dunia terasa sempit, dada terasa mencengkam." perghhh !! sakit kan kalo cinta xberbalas...tambah sakit lagi kalo org yg kita cinta..kita syg..caci maki kita...seolah2 hati kita ni campak dlm longkang lagi bagus..?? betul x ape yg acu fikir kan..?

ape tips eh acu nak kasi...?? hey korang sedap ckp acu xambil tahu pasal korang..acu prihatin k..acu xpikir diri acu dulu,..tapi acu pikir nak selesai kan masalah korang ...hermm cube dgr kata orang bijaksana sekejap “Cintailah sesuatu itu sekadar saja, berkemungkinan ia akan menjadi kebencianmu pada suatu ketika, bencilah yang engkau benci itu sekadar saja, berkemungkinan ia akan menjadi kecintaanmu pada satu ketika.” pernah ke korg syg kan some tu dgn bersahaja..?? xkan ..?? mesti kalo dh couple tu.korg bajet die lah cinta terakhir ,cinta mati aku lah..dia lah bidari/bidadara yg tuhan turun kan dlm hidup korg.smpi ada yg sanggup gadai maruah..konon nya CINTA !! kan kan kan ..??

maaf kalau acu ada buat setengah pihak terasa dgn pos acu...tapi acu xnak berselindung lagi drpd 100% kawan2 acu yg acu kenal ni..hanya tgl 20% jek yg masih menjaga maruah diri...yg lain semua dah di musnah kan CINTA NAFSU ! acu xboleh nak tegur diorang sbb msg2 dah besa panjang..dah boleh fikir masa depan masing2..

tapi bila diorang kena tinggal diorang mesti cari acu...mintak pendapat..tp dah xberguna dah kan..?? acu bukan nak marah..tapi acu just nak kongsi kan semoga boleh jadi pengajaran...ALhamdulilah...19 tahun acu masih menjaga diri acu..oppss!! sabar dulu..jangan cepat marah ..SETIAP PERSOALAN PASTI ADA JAWAPAN NYA KAN..?? acu kan dah janji nak tolong kawan2 acu..acu xnak nanti acu mati..acu kena soal..KENAPA BIAR KAN KWN2 KAMU BERGELUMANG MAKSIAT..?? Acu xnak kena sebat..acu takut..jadi dgn ilmu yg serba cetek ..dan daif ni..acu nak kongsi dgn kawan2 acu yg ada masalah cinta ni.

bila seseorang frust bercinta ..satu jek yg ada dalam otak diorang kan..."LEBIH BAIK AKU MATI" mati..?? ops ! dunia2 ...“Dunia akan terkejut mendengar seseorang membunuh diri kerana kematian ibunya,tetapi tidak akan terkejut apabila pembunuhan diri itu disebabkan kematian kekasih yang dicintainya.” percaye x ckp acu..?? percaya la ea...

Sebagai hamba Allah, renungilah maksud firman Allah dalam surah Al Baqarah, ” Ada sesuatu perkara yang kamu cintai tetapi itu membawa keburukan kepada kamu. Ada pula sesuatu perkara yang kamu benci tetapi sebaliknya ia membawa kebaikan kepada kamu. Sedarlah kamu tidak mengetahui, Allah-lah yang lebih mengetahui.”

kan mcm acu cakap tadi (you are the answer of my prayer). Tetapi entah macam mana, dia berpaling tadah. Waktu itu kita terhenyak sampai kita semua cakap, “mengapa aku terpaksa menanggung derita ini.”

Kita frust kerana merasakan dialah yang terbaik, tercantik, ter… ter… segala-galanya. Sukar membayangkan ada orang lain seumpama dia. Cinta diberikan seluruhnya. Ketika si dia pergi tanpa berpaling, kita berkata,


“ya Tuhan, kenapa aku yang terpaksa menerima nasib ini?” kan....! tipu lah kalau kau xmengeluh..kau xsalah kan tuhan ...sumpah korg tipu acu kan ...?? bek angguk kepala cepat ..!! cepat !! hah mcm tu lah bijak2.,.mengaku kesalahan diri kan....sbb acu pon kadang2 bodoh cmtu jugak !...

oke dkt sini kau org jangan lah ckp kenapa aku yg kena ..?? knp aku yg di beri ujian seberat ini..??  Jangan labelkan aku yang malang. Tetapi katakan, aku yang terpilih !. Terpilih untuk putus cinta dengan manusia supaya ‘terpaksa’ bercinta dengan Allah. Memang begitulah rahmat Tuhan, kekadang DIA memutuskan untuk menyambungkan. 


Putus cinta dengan manusia, tersambung cinta dengan Allah. ya Allah indah nya bercinta dengan mu..Inilah hikmah di sebalik kesusahan, kemiskinan, kegagalan, dan termasuklah putus dalam bercinta. Dalam ujian kesusahan selalunya manusia lebih mudah ingatkan Allah...Allah tidak pernah mengecewakan seperti kekasih mengecewakan. 

Seorang filosof Barat, Hendrick berkata, “mencintai seorang yang tidak mencintai kamu adalah sia-sia, menyia-nyiakan orang yang mencintai adalah berbahaya.” Cubalah fikirkan… siapa yang paling mencintai kita? Siapakah yang kita sia-siakan selama ini? Fikir…

Dan tersentak oleh hakikat itu, kita mula berfikir… barangkali putus cinta ini adalah rahmat yang tersirat, “Allah menjemput aku untuk mencintai-Nya!”

Sedarlah, bahawa Allah adalah Tuhan yang sentiasa mengasihi kita. Tetapi DIAlah Tuhan yang sering kita sia-siakan. Frust cinta itu hakikatnya untuk menyambungkan cinta kepada-Nya. Ketika itulah orang yang frust cinta akan benar-benar terasa bahawa dia terpilih, bukan tersisih! tapi susah kan nak jumpe orang yg nampak jalan yg Allah bagi tu...

korang kenapa nak nangis lagi ! pikir2....pikir balik dosa korang ! pikir2...xtermampu rasa nya kan nak qada' balik dosa2 yg kita buat..xmampu kan nak tunai kan balik solat yg tertinggal selame kita hidup ni...hanya taubat yg mampu selesaikan segala..teruskan berdoa kawan2....

kat sini ada sepotong doa..amal kan selalu ..insyallah aty akan tenang..byk2 kan berdoa..

Maksud doa : “Ya Allah! Sesungguhnya aku hamba-Mu, juga anak hamba lelaki-Mu (ayahku) dan anak hamba perempuan-Mu (ibuku). Dahiku berada di tangan-Mu (Engkau bebas mengawal dan menentukan arahnya; kebaikan atau keburukan yang ditujunya). Sudah berlalu pada diriku keputusan-Mu. Sememangnya adil buat diriku (apa jua) ketentuan-Mu.
(Justeru), aku memohon kepada-Mu dengan semua nama yang selayaknya buat-Mu; yang Engkau namakan dengannya diri-Mu, atau yang Engkau turunkannya dalam kitab-Mu, atau yang Engkau ajarkannya kepada salah seorang daripada makhluk-Mu (Nabi Muhammad SAW) atau yang Engkau (sengaja) sembunyikan tentangnya di alam ghaib di sisi-Mu..
Supaya Engkau jadikan al-Quran sebagai musim bunga (berasa tenteram dalam) hatiku, cahaya di dadaku, keluar daripada (belenggu) kesedihan, dan penghilang kebimbanganku.”.
p/s :Sematkan di hati kata pujangga ini:“Sesungguhnya orang yang berkali-kali gagal bercinta, pada suatu saat akan bertemu jua…cinta sejati yang ditunggunya!”


ehem alhamdulilah...seorang kawan acu dah ketemu jalan..korang..? xkan nak duk bermenung depan PC lagi...alhamdulilah..kawan acu dah oke balik..kalau x asyik sawan jek..hoho lantak biar dye bace ni supaya menjadi penguat semangat,,,insyallah ada jalan NYA ....

Thanks sudi baca habis..Jangan lupa tinggalkan komen dan jejak anda..Jika entry kali ni best.. Anda mesti Like okey ?

© Segala yang tercatat di atas adalah hak milik kekal ツ tEyhasAhajE ツ